woensdag 16 juli 2014

bloggen voor tafelzeil

Vorige week zag ik op facebook volgende actie voorbij komen: bloggen voor tafelzeil.  Ik stuurde een mailtje en kreeg direct bericht terug dat ik een pakketje tafelzeil mag ontvangen.
Vier dagen later werd het pakketje geleverd.  Verschillende rood/witte zeiltjes kwamen mij tegemoed.


Vandaag besloot ik ermee aan de slag te gaan.  Opbergmandjes zouden het worden.  De oudste dochter is gek op rood met witte stippen dus dit past helemaal in haar 'kamerthema'.

Enkele tips: gebruik geen kopspeldjes voor het tafelzeil maar schuivertjes voor in het haar, paperclips of wasknijpers, op die manier vermijd je gaatjes in je stof.  Ik gebruik een tricot-naald met fijne punt.

Als afmetingen nam ik voor de grote mand 25x30, voor de kleine 15x20cm.  De hoekjes die uitgeknipt worden zijn respectievelijk 7x7cm en 5x5 cm.


Neem een bijpassend stofje voor de binnenvoering.  Ik koos voor canvas zodat het mandje wat meer stevigheid krijgt.  Neem je een katoentje dan kan je dit best verstevigen met Vlieseline om mooi rechtop te staan.

Knip de gearceerde hoekjes uit en naai de zijnaden en ondernaad dicht op 1cm (waar de speldjes zitten).  De hoekjes laat je voorlopig gewoon open


Na deze stap neem je het binnenhoekje vast en trekt het open


Zorg dat de naden mooi op elkaar liggen en stik.  Doe dit voor de hoeken van het tafelzeil en je voeringsstof


Zet beide mandjes met de goede kanten in elkaarStik de bovenrand op 1cm door rondom en laat een keergat van ongeveer 10à15cm zodat je straks vlot kan keren.


Keer je mandje, duw alle hoeken goed  uit en neem je naadwaarde van je keergat en vouw het naar binnen.  Stik nog eens helemaal rondom op 0,5cm tegen de rand waarbij je je keergat mee toestikt.

KLAAR


Ik maakte van de ruitjes ook nog een mandje met ronde bodem.  Hierbij ga je op dezelfde manier te werk maar vertrek je van een ronde bodem waar je dan je omtrekt van neemt om samen met de gewenste hoogte een rechthoek te maken.  Ze de goede kanten van de cirkel en je toegestikte rechthoek aan elkaar en ga dan verder met in elkaar zetten zoals hierboven beschreven.

Iets moeilijker te naaien met de ronding maar zeker niet onmogelijk!


Groepsfoto :) 

Tot blogs!

2 opmerkingen:

 1. Wat heb je er wat leuks van gemaakt!

  Ik ben benieuwd wat voor creatieve dingen er nog langs zullen komen!
  Ook ik mag meedoen en wacht met smart op het pakketje!

  groetekus,Liane

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Supermooi!
  Ik heb me ook opgegeven :)
  Spannend!
  En ik wou hetzelfde maken ermee :p

  BeantwoordenVerwijderen